Що таке LCOE?

Уявіть собі, що ви хочете придбати нову автівку і з’ясовуєте, яка модель вам буде по кишені. Правильне рішення – обрати транспортний засіб з найменшою вартістю за кілометр пробігу. Дешевий автомобіль потребує меншого стартового капіталу, але що робити з частими поїздками до механіка через коротші гарантійні терміни та більшу витрату пального?

З часом виявляється, що ви переплачуєте за кожен кілометр, коли порівняти з якісною, але дорожчою автівкою.

Аналогічно до нашого прикладу, LCOE, або усереднена вартість електроенергії, – це вартість сонячної енергії, виробленої протягом терміну служби сонячної електростанції (СЕС). Інакше кажучи, чим нижча вартість енергії (LCOE), тим краща вся ваша система.

Як обчислюється LCOE?

LCOE можна обчислити за такою формулою:

LCOE =КАПВТР + OПВТР
Вихід

КАПВТР (англ. CAPEX),  або  капітальні витрати,  – це ваші початкові інвестиції, включаючи вартість компонентів, монтаж та додаткові витрати на сонячну систему. 

 ОПВТР (англ. OPEX),  або  операційні витрати, – це витрати, пов’язані з експлуатацією, технічним обслуговуванням, податками тощо. 

 Вихід, або  виробництво енергії, – це кількість енергії, яку ваша система виробляє під час роботи. 

Якщо згадати наш приклад про купівлю нової автівки, то КАПВТР буде ціна самої машини; OПВТР – витрати на пальне, на технічне обслуговування та податки на дорогу; Вихід – це кількість кілометрів пробігу.

Чому це важливий показник?

Прогнозування тенденцій ринку

Стосовно перспектив, LCOE є надзвичайно зручним показником для демонстрації потенціалу відновлюваної (наприклад, сонячної)  енергії, у порівнянні з іншими джерелами електроенергії. У проведеному відомим інститутом Фраунгофера дослідженні “Усереднена вартість електроенергії: технології відновлюваної енергії” зазначається, що LCOE для СЕС промислових масштабів зараз є конкурентоспроможною, порівнюючи з іншими джерелами енергії, такими як вітер, вугілля чи газ. А це є показником стабільного та довговічного зростання для ринку СЕС.

LCOE як порівняльний показник

Інвесторам показник LCOE допомагає поставити крапку у прийнятті остаточного рішення. Зазвичай для цього треба порівняти різноманітні фактори, відповісти на проблемні запитання, зробити вибір, наприклад, між високоякісними, передовими технологіями та більш економічними їх альтернативами. Саме тут показник LCOE і стане в пригоді.

Корпус СЕС-модуля

1 МВт СЕС: Порівняння між Canadian Solar HiKu CS3W-405P и Poly 300W модулем стандартного розміру. Усі інші компоненти системи схожі.

Зауважте на графіку вище, що навіть якщо у порівнянні зі звичайним Poly вартість HiKu вища, витрати на систему кріплення, монтаж та сонячні кабелі менші. Це знижує КАПВТР для системи з модулем HiKu. Менша кількість модулів також зменшує витрати на технічне обслуговування протягом строку служби (ОПВТР). До того ж вдосконалена технологія HiKu є більш ефективною, менше псується з часом і здобуває більше електроенергії. Усі ці фактори складають нижчу LCOE і вказують на те, що HiKu в цьому випадку вигідніша система.

Порівняння інверторів

СЕС потужністю 90 кВт: порівняння між SolarEdge та традиційним стрінговим інвертором. Усі інші компоненти системи схожі

На перший погляд інвертор SolarEdge з оптимізаторами здається набагато дорожчим, ніж традиційний стрінговий інвертор. Однак, оскільки ланцюги (стрінги) модулів при використанні SolarEdge можуть сягати 60 шт. модулів та не потребують ніяких монтажних коробок, вартість деталей (кабелів, роз’єднувачів тощо) для комплектування та обладнання сонячної станції з SolarEdge значно знижується. У результаті загальні КАПВТР для системи SolarEdge нижчі, ніж для традиційного стрінгового інвертора.

Крім того, інвертор і оптимізатори SolarEdge працюють стабільно і забезпечують унікальний детальний моніторинг станції на рівні модулів (більше інформації тут), безкоштовно. Ці функції допомагають знизити ОПВТР системи. Оптимізатори SolarEdge також забезпечують максимальне відстеження точок живлення на кожному модулі системи, що, у свою чергу, зменшує втрати та призводить до більшого видобутку енергії протягом терміну експлуатації системи. У поєднанні всі ці фактори призводять до зниження рівня LCOE для системи SolarEdge і безперечно роблять її кращим вибором.

Не дайте ввести себе в оману! Обмеження LCOE

Варто пам’ятати, що показник LCOE допомагає прийняти остаточне рішення щодо вибору системи та забезпечує швидку й ефективну оцінку різних альтернатив. Однак усереднена вартість  може також і спростити та помилково подати порівняльні показники через безліч різних припущень (термін експлуатації, швидкість псування системи, строк гарантійного обслуговування, ставка по кредиту, знижки тощо), що беруть участь у розрахунку. LCOE також не бере до уваги розбіжності, пов’язані з сезонним та щоденним довготривалим використанням. І нарешті, цей метод не спроможний врахувати такі життєво важливі фактори, як ваші персональні доходи та витрати.

Підсумки

LCOE – це важливий показник, що допомагає визначити, чи є СЕС правильним вибором для інвестування і яка саме комбінація компонентів буде найкращою для системи. Хоч би як цінна, LCOE має обмеження, і тим, хто хоче зробити розумну інвестицію, треба також враховувати інші показники.

Болгарія

Йорданія

Колумбія

Марокко

Міжнародний

Німеччина

Польща

Румунія

Угорщина

Україна

Чехія